Kahvenin ekonomik olarak en önemli iki türü

Kahve türleri ; Kahvenin ekonomik olarak en önemli iki türü Coffea arabica (Arabika kahvesi) ve Coffea canephora (Robusta kahvesi)’dir.
Çok daha küçük ölçekte yetişen iki farklı tür daha vardır. Bunlar Coffea liberica (Liberika kahvesi) ve Coffea dewevrei (Excelsa kahvesi)’dir.

Coffea Arabica ( Arabika Kahvesi ),Kahve türleri

Coffea Arabika ilk olarak 1753 yılında Linnaeus tarafından tanımlanmıştır. İlk olarak Yemen’de bulunmuştur. Arabika kahvesi kaliteli çekirdekli özel bir türdür ve en yaygın şekilde ekilen kahve bitkisi dir. “ Typica” ve “ Bourbon” en çok bilinen çeşitleridir. Caturra (Brezilya, Kolombiya), MundoNove (Brezilya), Tico (Orta Amerika), thedwarf San Ramon ve theJamaican Blue Mountain gibi bitki çeşitleri geliştirilmiştir. Sıradan bir arabika bitkisi koyu yeşil oval yapraklara sahip uzun bir çalıdır. Arabika türü diğer kahve türlerinden genetik olarak farklıdır.
Kahve türleri de bu tür iki yerine dört kromozom setine sahiptir. Meyveleri ovaldir ve yedi ile dokuz ay içerisinde olgunlaşır. Bu meyveler genellikle iki tane düz yüzeyli tohumlar (kahve çekirdekleri) içerir. Tek bir tohum geliştiğinde ise peaberry olarak adlandırılır. Arabika kahvesi zararlı böceklere ve hastalıklara karşı dayanıksızdır. Bu yüzden dayanıklılık bitki yetiştirmede ana hedeftir. Arabika kahvesi Latin Amerika’da, Orta ve Doğu Afrika’da ve kısmen Endonezya ‘da yetişmektedir.

Coffea Canephora ( Robusta Kahvesi ) ,Kahve türleri

Robusta “ terimi yaygın bir şekilde yetiştirilen bu türün adıdır. Bu tür güçlü bir çalı veya küçük bir ağaçtır. Bu tür 10 metre yüksekliğe kadar büyüyebilir, fakat kök sistemi derin değildir. 19. yüzyılın sonlarına doğru keşfedilmesinden dolayı robusta kahve endüstrisine kısmen yeni dahil olmuştur fakat endüstride önemli bir role sahiptir. Sert, dayanıklı olması ve alt seviyelerde yetişmesinden dolayı çekirdekleri ucuzdur. Bu yüzden arabika ile karıştırılmak ve hazır kahvelerde kullanılmak için idealdir.
Tadı sert ve acıdır. Meyveleri yuvarlaktır ve meyvelerin olgunlaşma süresi 11 aydır. Çekirdekleri oval şekildedir ve arabika’nın çekirdeklerine göre daha küçüktür. Robusta kahvesi Batı ve Orta Afrika’da, Güney-Doğu Asya’da ve kısmen Brezilya’da ( Canillion olarak bilinir) yetişir.
Birtakım farklı kahve türleri olmasına rağmen, şu anda iki temel tür yetiştirilmektedir. Arabika kahvesi olarak bilinen Coffea arabica, dünya çapındaki üretimin %75–80'ine karşılık gelmektedir. Robusta kahvesi olarak bilinen Coffea canephora ise bu üretimin yaklaşık %20'sine karşılık gelmektedir ve arabika kahvesinden tat olarak farklıdır. Robusta kahve çekirdekleri arabika’ya göre daha dayanıklı olmasına karşın yüksek kafein içeriğinden dolayı tadı kalitesizdir.
Robusta ve arabika kahveleri budanmadığı takdirde 10 metre yüksekliğe ulaşabilmektedir fakat üretici ülkeler mahsul toplama kolaylığı açısından belirli bir yükseklikte tutmaktadırlar.

Coffea Liberica ( Liberika Kahvesi )

Liberika kahvesi uzun güçlü bir ağaçtır ve 18 metre uzunluğa kadar büyür. Geniş derimsi yapraklara sahiptir. Meyveleri ve tohumları (çekirdekleri) de geniştir. Liberika kahvesi Malezya ve Batı Afrika’da yetişir, fakat tadı iyi olmadığından Kahve türleri içinde sadece çok az bir miktarının ticareti yapılır.
Orjinal makale devamı https://kahveagaci.xyz on October 21, 2019.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.