Kahve çeşitleri nelerdir

Kahve çeşitleri nelerdir; 


Türk kültüründe kahve konusunu incekerken, şüphesiz kahve tadında ve özelliklerinde tüm dünya ülkelerinde içimi yaygın olan diğer çeşitlerini de ele almak gerekir. Örneğin Türkiye' de Türk kahvesi, İtalya da espresso, Amerika da nescafe gibi kahve çeşitleri bu bölümde bulabilirsiniz.

Espreso (İty. Espresso)

Kahve çeşitleri arasında son dönemlerde en çok ilgi çekeni espreso, İtalyanların acı, ama acı olduğu kadar değişilmez bir lezzete sahip olan bir kahve çeşididir. Koyu kavrulmuş ve ince çekilmiş kahvenin sıkıştırılarak basınçlı sıcak sudan geçirilmesiyle yapılan ve doğru yapılması hayli zor 1 -1.5 ölçülük bir kahve olan espressodaki tadın sadece kahveden çıkarılan likitten değil, likitin içinde kalan minik parçacıklar ve gazlara bağlı olduğu söylenmektedir.



Colloid adı verilen ve en büyüğü 3 mikron ebadındaki bu minik parçacıklar espressonun koku alma duyumuza hitap eden 700 farklı özelliğini sağlamaktadır.

Espreso fincanı, diğer fincanlara oranla daha küçük ebatta, yaklaşık 70 cc olarak imal edilmektedir. Ancak fincanlar bu ebatta olmasına rağmen, espresso, fincana sadece bir ya da iki yudum içilecek şekilde konulmaktadır. Acı bir tada sahip olması bu kahvenin daha az miktarda tüketilmesine neden teşkil etmektedir.

Espressonun değişik ilaveler ile yapılan diğer çeşitleri de vardır. Bu kahve çeşitlerine aşağıda kısaca değinilecektir.

Kapuçino (İty. Cappucino), Kahve çeşitleri nelerdir

İdeal olan kapuçino malzemesi, aynı miktarlarda köpüklü süt ve espressonun karışımı ile gerçekleşir. Kapuçinonun en önemli özelliğinin ise, üstündeki köpüğü ve kremasında gizli olduğunu tüm kapuçino severler bilirler. Son derece yoğun olan bu köpük altın-kahverengi bir renge yani karamel rengine sahip olup, kahvenin üzerini tamamen kaplayacak özelliktedir. Ayrıca başka hiçbir kahvede olmayan bu özellik ikram edilen kahvenin güzelliğinin anlaşılması konusunda yardımcı olmaktadır.

Kapuçino fincanları 110 cc ölçülü hacime sahiptir. Tabağı ile birlikte genelde yanında küçük bir bisküvi ile servis yapılır.

Amerikano (İng. Americano)

Sıcak su içerisine 6 ölçek espresso karıştırılarak elde edilen kahve çeşidine verilen isimdir. Adını en çok tüketildiği ülke olan Amerika' dan almıştır. Nescafe fincanları amerikanonun içiminde kullanılmaktadır. Özel bir fincan formuna sahip değildir.

Espresso Koma no, Kahve çeşitleri nelerdir


İçerisine ince bir dilim limon kabuğu konularak servisi yapılan hafif ekşi espressodur. Espresso fincanı ile servis yapılmaktadır. Amerika' da çok popüler olan bir kahve çeşididir.

Kahve çeşitleri nelerdir makalesinin devamını okumak için

Yorumlar

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.