Espresso ve Espresso bazlı içecekler

Espresso ve Espresso bazlı içecekler


Espresso, İkinci dalga kahve akımının bu derece yayılmasının temelinde espresso yer almaktadır. Espressonun makine ile yapılması onu yayılmasında daha da kolay hale getirmiştir. Çünkü makinenin talimatlarına uyarak benzer kahveyi her yerde yapabilme imkânınız oluşmaktadır. Bu durumda kahve zincirlerinin oluşmasını sağlamaktadır.

İtalyan kahve kültürünün bir parçası olan espresso, günümüz kahve perakendeciliğinin öncüsü olduğu inkar edilemez bir gerçektir.

Kahvenin öğütülmesi bakımından da diğerlerinden ayrılmaktadır. İnce çekilen kahve çekirdekleri ile yapılan espresso, kahveyi içecek olarak çeşitlendirmiştir.



Çok kavrulup ince çekilmiş kahvenin içinden sıcak suyun yüksek basınçla çok kısa bir süre geçirerek, kahve çekirdeklerinin aromasını, tadını ve rengini suya taşıyan bir yöntemdir. İtalyanca kökenli olup ekspres gelmektedir.

Diğer bir tanıma göre ise yine İtalyanca olarak preslenmiş/dışarı doğru preslenmiş anlamına gelmektedir. Basınç ve presle yapılan bir kahve türüdür. Demleme işleminin amacı, makinenin belirli bir zaman aralığında istenilen miktarda sıvı üretmesini sağlamaktır.

İtalya’da gelişen espresso kültürü, Amerika’lılar sayesinde yaygınlaşmıştır. Globalleşmeden yararlanan Amerikalılar, espresso sayesinde kahve sektörün geliştirmişlerdir.

19.yy sonlarında İtalya Turin’de Angelo Moriondo, ilk espresso makinasını yapmış, buhar gücünü kahvenin direk üzerine verecek icadını tamamlamış ve 1884 yılında patentini almış. İlk gerçek espresso makinesi 1901 yılında bir İtalyan girişimci olan Luigi Bezzera tarafından geliştirilmiştir. 1905 yılında Pier Teresio Arduino İtalya’da Victoria Arduino şirketini kurup bu alanda makineyi geliştirmiş, ısı değerleri ve kapasitelerini arttırmıştır.

Dört M formülü


Yorumlar

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.