Kahvenin tarihi ve ülkemiz de kahve

Kahvenin tarihi ve ülkemiz de kahve; 


Kahvenin tarihi anavatanı, Afrika kıtasında Etiyopya'nın güneyinde adı Kaffa olan bir yerdir. Ortaçağın geç dönemlerinde, kahve ağacı Arabistan'a getirilmiş ve kahve tarımı ilk kez burada geliştirilmiştir. Arabistan bölgesinde bir içecek olarak yaygınlık kazandıktan sonra, Mekke'ye hacı olmak için gelen Müslümanlar aracılığıyla kahve, Mısır, Hindistan, Endonezya ve Anadolu gibi bölgelere yayılmıştır.

Avrupa'nın kahve ile ilk tanışması Osmanlılar aracılığıyla olmuştur. İlk kez IV. Mehmet'in bir elçisi tarafından 1664'de Paris'e götürülmüş ve XIV. Louis'nin sarayında içilmiştir. O dönemin Avrupalı tıp uzmanları kahveyi zararlı bir içecek olarak değerlendirip yasaklamışlardır.

Böylece kahve ikinci bir yasakla karşılaşmıştır; O tarihlerde henüz yaygınlık kazanmamış olan kahve, Fransız sarayı ve soylularının ayrıcalıklı bir içeceği konumundadır.

Bu ayrıcalıklı durum 1683 yılına dek sürmüştür. Venedikliler aynı dönemde deniz yoluyla kahveyi İstanbul'dan İtalya'ya, daha sonra da Marsilya ve İngiltere'ye kadar ulaştırmışlardır.









Böylece kahve bütün Avrupa'ya yayılmıştır. 1789 Fransız Devrimi sonrasında Haiti yerlilerinin elinden kurtulmak için kaçan bölgedeki kahve üreticileri, beraberlerinde kahve fidanlarıyla Brezilya'ya geçerler ve burada kahve ekimini yaygınlaştırırlar.

Daha sonra kahve ekimi Meksika, Guatemala, Kolombiya, Venezuela gibi Orta ve Güney Amerika ülkelerine yayılarak, ileride bu ülkelerin başlıca ürünü olma özelliğine kavuşur.
Narin bir bitki olan kahve, gittiği yerlerde belirli bir iklim koşulu ararken, aynı zamanda kendisi de doğasından belli bir ödün vermekte; her dikildiği bölgede farklı koku ve cinste ürün vermektedir .

Kahve tüketimi,Kahvenin tarihi ve ülkemiz de kahve

Türkiye kahve tüketiminde Avrupa'ya göre oldukça gerilerde kalmaktadır. Türk kahvesi, hazır kahve ve filtreli kahve olmak üzere üç ayrı şekilde tüketicilere sunulan kahve ülkemizde yeterince tüketilmemektedir.

Avrupa'da kişi başına yıllık kahve tüketimi 5-6 kilo olup tüketim İskandinav Ülkelerinde 11-12 kiloya kadar yükselmektedir.

Türkiye'de ise tüketim kişi başına yılda 250 gramdır. İtalya'da insanların, özellikle çalışanların günde 41 dakikalarını kahve içerek geçirdiği saptanmıştır. Türkiye'de kişi başına hazır kahve tüketimi yıllık 10-12 fincan olurken, Avrupa'da 175-200 fincan, filtreli kahve ise Türkiye'de 1 fincan dolaylarında iken Avrupa'da 560-600 fincan düzeyinde bulunmaktadır.

Türkiye'de toplam tüketimin %75'i Türk kahvesinden, %25'i hazır, çekirdek, filtre gibi kahvelerden oluşmaktadır.


Ülkemizin sahip olduğu iklim koşullarında yetiştiriciliğin yapılamamasından dolayı kahve tüketimimiz ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Kahve ülkemizde lüks bir ürün olduğundan, gelir değişimlerine bağlı olarak tüketicilerin kahve talebi önemli ölçüde değişmektedir.

makalenin devamını okumak için

Yorumlar

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.