Kahve tanımı

Kahve tanımı, 


Ana Británica ansiklopedisinde "kökboyasıgiller familyasının Coffea cinsinden tropik çalı türlerine, bu türlerin tohumlanna ve tohumlardan hazırlanan içeceğe verilen ad" olarak tanımlanır.

Kışın, yapraklarım dökmeyen, küçük bir ağaç ya da çalı özelliğindeki kahve bitkisi yabani olarak 8-10 m. ye kadar büyüyebilir. Yüksekliği, budama yapılarak hep 2 m. de tutulan kahve ağacının koyu renkli, parlak yapraklan bulunmaktadır. "Kokusu yasemini andıran küçük beyaz çiçeklerin oluşturduğu gösterişli çiçek demetleri ve olgunlaşınca kırmızıya dönüşen 15-18 mm. uzunluğunda meyveleri vardır.



Meyvelerin etli özü içinde düzgün yüzeyleri birbirine değen üri tohum bulunur, her bir tohum biri ince ve sert, öbürü zanmsı iki kabukla örtülüdür" (Ana Británica, 1988).

12_yüzyıldan beri bilinen, ancak 14.yüzyılda içilmeye başlanan kahvenin anavatanı hakkında çeşitli söylentiler bulunmaktadır. "Ama çoğu tarihçiler ve araştırmacılar kahvenin Güney Habeşistan'dan tüm dünyaya yayıldığını iddia ederler. Ve bu iddialarını da etimolojik olarak kahve ile kahveye yakın bir benzerlik gösteren Güney Habeşistan'daki Kalfa yöresine bağlarlar".

İlk kez 15. y.y.' da Arabistan'ın güneyinde kahve bitkisinin yetiştirilmeye başlamasıyla o bölgelerdeki halkın kahve içme alışkanlığı artmıştır, lö.ve 17.yüzyıl arasında da Avrupa ülkelerine getirilen kahve ilk önceleri ilaç amacıyla kullanılmıştır. Fransız bilim adamları tarafından incelenmeye başlanan kahve eczanelerde satılmış, henüz içecek olarak tüketilmeye başlanmamıştır.


Kahve tanımı , 16. yüzyılda Habeşistan (bugün Etiyopya) Valisi Özdemir Paşa tarafından Türkiye'ye getirilmiştir. 

"17.yüzyıl sonlarına değin dünya kahve üretiminin hemen hemen tamamı Arabistan'ın güneyindeki Yemen vilayetinden sağlanmış, ancak içecek olarak değerinin giderek artması üzerine önce 1658'de Seylan'da (bugünkü Sri Lanka) sonraki yıllarda ise Cava Adası (1696), Surinam (1718), Martinik (1729), Brezilya (1727), Jamaika (1730), Küba (1748), Porto Riko (1755), Kosta Rika (1779), Venezuela (1784), Meksika (1790) ve Kolombiya'da (18.yüzyıl sonlan) kahve tanmına başlanmıştır (Ana Británica, 1988 ).

Kahve tanımı makalesinin devamını okumak için tıklayın

Yorumlar

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.