Kahve hasadı ve kavrulması

Kahve hasadı ve kavrulması; 


Kahve bitkisinin hasat edildikten sonra kahve içeceği haline gelene kadar geçirdiği 3 önemli işlem bulunmaktadır. Bunlar hasat sonrası işlemler, kahve kavurma işlemi ve kahve demleme/pişirme işlemleridir.

Kahve bitkisi tanımı

Coffea bitkisi cinsi Rubiaceae familyasına aittir. Coffea bitkisinin yaklaşık 70 türü vardır. Dünya çapında büyük miktarlarda üretimi yapılan iki kahve bitkisi türü bulunmaktadır. Bunlar Coffea arabica ve C. Canephora türleridir. C.canephora türünün ticari ismi robusta olarak bilinmektedir.

Dünya kahve ihracatının % 20'sini robusta kahvesi oluşturur. Doğal olarak kendiliğinden yetişen kahve bitkisinin boyu 10 metreyi bulmaktadır ancak yetiştirilen kahve bitkilerinin boyu 3 metre civarındadır. Bu durum en uygun ağaç şekline ulaşılmasını ve hasadın daha kolay yapılmasını sağlar.
Kahve bitkisinin yetişebildiği ülkeler sınırlıdır çünkü kahve bitkisi soğuktan kolaylıkla etkilenmektedir.



Yengeç ve oğlak dönencelerinin arasında kalan tropik bölgeler kahve bitkisinin yetişmesi için uygundur. Kahve bitkisi özellikle nemin düşük olduğu bölgelerde 30°C sıcaklığı tolere edememektedir.

Sıcaklık yanında yükseklik de bitkinin yetişmesini etkileyen ikinci önemli etkendir. Yükseklik arttıkça soğuğun da artmasından dolayı ekvatorda daha yükseklerde yetişebilen kahve bitkisi ekvatordan uzaklaştıkça yüksek bölgelerde yaşayamamaya başlamaktadır. Ayrıca, yağmur diğer bir etken olarak kahve bitkisinin yetişmesini etkilemektedir. İyi kalitede kahveler için yıllık yağış miktarının 250 cm'yi geçmesi gerekmektedir.

Brezilya yıllardır dünyanın en büyük kahve üreticisidir. Brezilya'da Arabika türü (var. Bourbon, Typica, Caturra, Mundo Novo vb.) ve az miktarda robusta türü yetiştirilmektedir. Brezilya kahve üretiminin %95'i Parana, Sao Paulo, Minas Gerais ve Espirito Santo Eyaletleri'nde yapılmaktadır.
Brezilya'da genelde olgun kahve meyveleri dalından kopartılarak güneşte kurutulur. Ancak Brezilya kuru, yarı-yıkanmış ve yıkanmış hasat sonrası işlemlerin üçünü de yapabilen nadir ülkelerden birisidir.

Kahve Hasadı sonrası neler yapılır

Hasat sonrası işlemler kahve çekirdeğinin hasat edildikten sonra kahve çiftliğinde geçirdiği işlemleri belirtmektedir. Bu işlemler; kuru işlem, yarı yıkanmış işlem ve yıkanmış işlemlerdir .

Kahve meyvesi kuru işleme

Kuru ya da diğer adı ile natural işlem genelde hasat sonrasında iklimin kuru ve sıcak geçtiği bölgelerde kullanılır. Kuru işlem daha basit ve genelde daha ekonomik bir yöntemdir. Kahve meyveleri ağaçta normalden daha uzun süre bekletilir ve geç hasat edilir. Meyveler tek tek toplanmak yerine daldan topluca toplanır.

Toplanan kahve meyveleri kurutma alanına götürülür. Meyvelerin kurutulduğu yer genelde düz betondur. Böylece güneşte kurutma işlemi daha verimli olur. Geceleri ve yağmurlu günlerde kahve meyveleri biraraya getirilerek yığın halinde tutulur ve üstü örtülür.

Kahve meyvesinin neminin %12 değerine ulaşması kurutma işleminin bittiğini gösterir. Güneşte kurutma ile yaklaşık üç haftada bu orana ulaşılır. Kuru işlemde kahve meyvesi dışındaki küspesi ile birlikte kurutulduğu için doğal bir tatlılık elde edilmektedir.


Fruktoz, glukoz, arabinoz ve galaktoz gibi serbest düşük moleküllü şekerlerin kuru işlemden geçmiş yeşil kahve çekirdeklerinde daha yüksek olduğu görülmüştür. Kuru işlemden geçmiş kahvelerin güçlü gövdesi ve aroması, yumuşak asitliği ve tatlı bir lezzeti olmaktadır .

makalenin devamını okumak için

Yorumlar

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.