Fast Food Tüketimi ve Yaşam Tarzı ;
Ülkelerin gelişmeleriyle birlikte kişilerin gelir seviyesi, eğitim düzeyi, nüfusun yapısı, tüketim alışkanlıkları hızla değişmektedir.
Belirtilen bu gelişmelere paralel olarak tüketicilerin gıda talepleri ve buna bağlı olarak da gıda pazarları değişime uğramaktadır.
Bu değişim, beslenme alışkanlıklarına da yansımıştır. Toplumun beslenme alışkanlıklarını ve yemek kültürünü değiştiren faktörler, şu şekilde sıralanabilir :
- Demografik değişimler,
- Yerleşim alanlarında yaşanan değişiklikler,
- Kadının rollerinin değişmesi,
- Eğitim-öğretim,
- Besin endüstrisindeki gelişmeler,
- İletişim araçlarındaki gelişmeler (Medya, TV, radyo vb. yollarla etkileşim).
Belirli bir süreç içinde ekonomik hayat ve buna bağlı olarak sosyal ve demografik faktörlerde meydana gelen değişimler fast food endüstrisinin büyümesine neden olmuştur .
Beslenme alışkanlıkları bölgelere, sınıflara, cinsiyetlere, dinsel inançlara, eğitime, iklime göre farklılaşmaktadır.
Belirli bir kültüre sahip bireyler, içinde bulundukları kültürün standartlaştırdığı yiyecekleri seçerek ve tüketerek toplumun beğendiği davranış kalıplarına uymaktadır.Bu nedenle grubun geçmişteki tarihi ve içinde bulunulan zamanın şartları beslenme alışkanlıklarını doğrudan etkilemektedir.
Toplumların beslenme alışkanlıkları; sosyoekonomik, demografik, kültürel, çevresel faktörlerin ürünü olarak değerlendirilmektedir.
Gelişen hayat standartları ile ticaretin artması, farklı yiyeceklerin rahatça bulunabilmesi, sosyal statü ve damak zevkindeki değişimler, hızlı kentleşme, yemek hazırlamaya ayrılan zamanın azalması, daha rahat yaşama isteği gibi nedenlerle beslenme alışkanlıklarında yaşanan değişime paralel olarak 20. yüzyılın başından itibaren Amerika’da toplumun beklentilerini karşılamaya çalışan fast food restoranları oluşmaya başlamıştır.
makalenin devamını okumak için tıklayınız
Paylaşım için teşekkürler
YanıtlaSilPaylaşım için teşekkürler
YanıtlaSilPaylaşım için teşekkürler
YanıtlaSilPaylaşım için teşekkürler
YanıtlaSil