Duygusal zorbalık kadın erkek eşitsizliği

Duygusal zorbalık kadın erkek eşitsizliği

Duygusal zorbalık, işletmelerin en değerli varlığını oluşturan insan kaynaklarını tehdit etmektedir. Oysaki yaşanan hızlı gelişmeler ve değişimler işletmelerin yaşamlarını devam ettirme ve ilerleme istekleri karşısında insan kaynaklarına oldukça fazla ihtiyaçları olduğunu göstermektedir.

Öyle ise mobbing, işletmeler için önemli bir yönetsel sorundur. İşletmeyi en tepeden en aşağıya kadar tamamen etkilemekte ve huzursuz etmektedir.

Çünkü işletme içerisinde, aynı kademede çalışanlar arasında görülebileceği gibi hem üst düzey çalışanın alt düzey çalışana hem de alt düzey çalışanın üst düzey çalışana karşı uyguladığı bir baskı olarak görülmektedir.







Çalışanlar arasında bir kişinin kurban seçilmesiyle başlayan mobbing sürecinde bu davranışların amacı o kişinin başarısız olmasını ve sonuçta işten ayrılmasını sağlamaktır. Yani onu sindirmek ve yok etmektir. Mağdurların başarılı, dürüst, işletme için kendini adayan, vizyon sahibi, duygusal zekâsı yüksek kişiler olmaları bir tesadüf değildir. Bu kişiler duygusal zorbalığı uygulayan kişiler için işletme içerisinde bir tehdit unsuru, yükselme sürecinde bir engel olarak görülmektedir.

İşletmelerde, öncelikle bu tür davranışların varlığına izin verilmemelidir. Dedikodu kazanının kaynamasıyla kendini gösteren bu tür davranışlar takım ruhunu etkilemekte ve işletmeyi başarısızlığa sürüklemektedir.

Oluşan karmaşa ve huzursuzluklar işletmenin imajına yansıyarak sektör içerisinde olumsuz bir şekilde tanınmasına neden olmaktadır. Bunun yanında işletmeler için işin verimliliğinde düşme, personel devir hızının artması, çalışanların tazminatları, hastalık izinlerinin artması, örgüt geliştirmeyi engelleme gibi pek çok olumsuz sonucu vardır. Mağdurlar açısında olaya bakıldığında da sonuç oldukça kötüdür.

Mobbinge uğrayan çalışanlar

Mobbinge uğrayan çalışanlar hem psikolojik hem de fiziksel anlamda ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Stres, depresyon, panik atak sendromları, uyku bozuklukları, kendinden şüphecilik, yalnızlık, korku, ruhsal çöküntü, işten ayrılma, motivasyon eksikliği, işletmeye bağlılığın azalması ve iş tatminsizliği gibi sonuçlar görülmektedir.

Mobbing, her türlü kuruluş veya sektörde görülmektedir. Adeta tehlikeli bir hastalık gibidir. Yaşamasına izin verildiği takdirde tüm işletmeyi sarmakta ve hayatını tehdit etmektedir. Bu yüzden hem işletmelere hem de mağdurlara mobbing karşısında önemli görevler düşmektedir.

Öncelikle mağdur " bir mobbing mağduru" olduğunu fark edip kabullenmelidir. Çünkü mobbing davranışları bir zaman içerisinde gerçekleşip bitmemektedir. Mobbing uygulayıcıları amaçlarına ulaşana kadar bu süreci devam ettirmektedirler. O yüzden mağdurlar bu durumu kabul etmelidirler. Başına gelen bu olaya sessiz kalmak ve suçluluk duygusuna kapılmak sadece mobbing uygulayıcısına cesaret vermektedir.


makalenin devamı için tıklayın

Yorumlar

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.